EdTech Sweden 2017 andas futurism och lösningsfokus. I ett fartfyllt tempo med kittlande diskussioner och omvärldsspaningar öppnas nya dörrar för konferensdeltagarna. Det handlar om att ta steget in i framtiden, med full kunskapstank. Och om förmågan och möjligheten att med hjälp av smarta val och teknik, fylla på med nytt, relevant innehåll.
I kölvattnet av digitaliseringen växer kompetensutvecklingsbehovet lavinartat. Något som gjort edtech till en av de fem snabbast växande branscherna i världen. Dessutom med en enorm potential att förändra och utveckla nuvarande utbildningssystem och inte minst befintliga organisationer och företags mänskliga kapital – kunnande.
Tidigare var utbildning en isolerad företeelse som försåg den enskilda människan med biljetten till en livslång specifik roll i arbetslivet. Nu handlar arbetslivet till stor del om att lära nytt kontinuerligt, för att utveckla organisationerna, tjänsterna och produkterna – genom att utveckla sin egen kompetens, över tid.
– Erfarenheten en människa utvecklar i arbetslivet är oerhört värdefull. Den infattar så mycket mer än en formell utbildning inom ett område. Där ser vi möjligheten att mer effektivt fylla behovet av personal inom nya yrkesområden eller områden där det råder brist på kompetens. Det går helt enkelt ofta snabbare att lägga till kompetensområden än att börja från scratch med en högskoleutbildning på 4-5 år. Bara här idag har vi fått ta del av fantastiska exempel på effektiva utbildningsstrategier gällande kompetensutveckling. Ecole 42, den franska vuxenutbildningen som är tillgänglig hela dygnet, där människor lär av varandra, utan lärare och blir programmerare på några månader är ju oerhört spännande. Vi är här för att lära känna nya vägar att gå och för att lära känna en samlad bransch med allt från startups till mer etablerade företag. Edtech för Unionen är intressant både som verktyg för rådande kompetensbrist men också edtechföretagen, vars organisationer vi kan stötta. Det menar Unionens Chefsekonom Katarina Lundahl.
Hetaste samtalsämnet – AI
Det är oerhört viktigt för oss alla att förstå att förändring av så omvälvande karaktär som den digitaliseringen medför, för de flesta – åtminstone till en början – inte handlar om lärande eller kapacitet att utveckla. Det handlar om förlust. Det handlar om att behöva släppa taget om det du känner igen väl och är trygg med. Därför blir det som är uppenbara vinster för några, ett hot för de allra flesta. Det är bland annat därför det är så viktigt hur vi pratar om AI och vad det egentligen innebär för arbetsmarknadsutvecklingen och vilka möjligheter det medför när det kommer till lärande.
– En vanligt förekommande uppfattning är att AI kommer att ta alla våra jobb. Sådana påståenden gör det viktigt att vara källkritisk och hänvisa till trovärdiga källor och forskning säger Joel Hellermark, grundare och VD på Sana Labs, vars AI-lösning möter varje individ exakt där hen befinner sig i lärandet. Idag är endast 2% av all utbildning globalt, digitaliserad. 2055 kommer 60% av jobben vara delvis automatiserade genom AI. 5% av mänsklig arbetskraft förutspås vara helt ersatta av AI. Det här ger oss en delvis annorlunda uppfattning om läget. AI är en möjlighet att förstärka det vi gör – bra blir bättre.
Lärande i vår tid
Digitaliseringen i sig sköljer genom hela vårt samhälle och förändrar såväl våra beteenden som behov. Både förutsättningar och metoder för hur vi gör saker och ser på världen har förändrats – i stor omfattning och på kort tid. Det gäller alltifrån hur vi ser på film till hur vi arbetar och inte minst, hur kompetensutveckling och lärande sker nu.
– Som företag behöver vi vara näst intill besatta av brukarens perspektiv i en digitaliserad värld. Med en sådan utgångspunkt ser jag att vi kan skapa ett verkligt värde för våra kunder – och anställda förmedlar Hélèn Barnekow, VD på Telia. Den värdeskapande aspekten bidrar till utveckling och lärande för alla parter.
Darja Isaksson, statens innovationsråd, menar att vi alla behöver se oss själva som förändringsagenter med tekniken som verktyg för att skapa de resultat vi vill se och tror på för en hållbar utveckling.
– För att kunna göra det behöver vi odla ett ”growth mindset”. Gör lärandet till ett jobb och sök perspektiv!
Mötesplatsen ger värdefull grund
Mötesarenan på Stockholmsmässan i Älvsjö är designad för nätverkande och bjuder in till samspel över gränser mellan branschaktörer, innovatörer, företag högskolor, myndigheter och kommuner. Föreläsningar, inspirerande samtal och workshops avlöser varandra och pågår stundom parallellt. Den öppna ytan låter inte tiden och rummet dela upp aktiviteten i mindre isolerade bitar. Den låter deltagaren välja utifrån behov. Du kan nämligen, under dagen flyta (och flytta) fritt mellan utställare och kaffemaskiner samtidigt som du är en del av och tar in föreläsarnas erfarenheter från den stora scenen mitt i interaktionsytan. Effektfullt för den frihetsälskande och det gränslösa lärandet.
En av besökarna på EdTech Sweden, Anna Öberg, konstaterar att det är en oerhört viktig mötesplats för att få grundläggande kunskap om utvecklingen inom edtech och en relevant samlad omvärldsbevakning av ledande profiler på området.
-Nätverkandet, mötesarenan och samtalen ger en oerhört bra grund för att ta ett samlat grepp om den utveckling vi behöver driva.
Nu inväntar vi redan med spänning nästa års mötesarena EdTech Sweden. Ses där!