site logo
  • START
  • MÅNAD
    • Maj
    • Juni
    • Juli
    • Augusti
    • September
    • Oktober
    • November
    • December
  • OM
  • BLI VÅR BUDDY
  • KONTAKT
Homepage > Månad > December > Gamechangers: Change Attitude rustar barnen mot förövare på nätet
21 december, 2017  |  By Annica Anderson In December, Innovation

Gamechangers: Change Attitude rustar barnen mot förövare på nätet

Ulla Lemberg färg

Just nu, när du läser detta, finns det män runtom i Sverige som sitter vid sina datorer och beställer resor till Kambodja, Filippinerna och många andra länder. Samtidigt bläddrar de i kataloger där de beställer barn som görs redo inför ankomsten. Redo för att utsättas för grovt sexualiserat våld.

Varje sekund, varje minut, varje timma och dag, vecka efter vecka och år efter år, utsätts miljontals barn världen över, för grovt sexualiserat våld. Övergrepps dokumentationen som växer fram på näthinnan allteftersom berättelserna vävs ut, skapar en urholkande, gnagande ångest i hjärta och själ. Avklädd ondska gestaltas i en djup, svart avgrundslik, så fullständigt fasansfull, verklighet. Människor med avsikt att medvetet utsätta barn för sexualiserat våld för att skada, förnedra och förtrycka oskyldiga, små barn med ett mål – sin egen njutning.

 

Vi får absolut inte glömma att det också varje dag i Sverige finns många, många barn, som utsätts genom sexuell grooming. Det sexualiserade våldet mot barn som sker på nätet, är på det sättet mer osynligt än i många andra länder. Sexuell grooming sker inledningsvis med att ett barn utsätts för smicker av vuxna. Genom en falsk identitet, där den vuxne utger sig för att vara en jämnårig, närmar sig förövaren på så sätt barnet. Övergången till en hotfull ton sker gradvis och barnet utsätts till sist för ren tortyr. Ofta genom att hoten rör barnets familj.   

Det är lätt att konstatera hur vidrigt och avskyvärt det är att utsätta barn för dessa handlingar. Det är betydligt svårare att komma åt problematiken. År 2011grundades den globala stiftelsen Change Attitude av fotograf Ulla Lemberg. Med kultur som verktyg och metod arbetar stiftelsen för att öka människors och omvärldens medvetenhet och engagemang för en värld fri från sexualiserat våld mot barn. Visionen är nolltolerans.

– Foto, film, teater, spel och andra kulturella uttryck berör och har alltid berört oss människor känslomässigt, därför ser vi kulturen som en kraftfull väg att förändra attityder och beteenden på djupet, berättar Ulla Lemberg med styrka, men också enormt vemod och sorg i rösten. När Change Attitude först startades var reaktionerna blandade. De flesta människor ville inte vid den tidpunkten kännas vid det bestialiska våld barn utsätts för världen över. Det är lättare och lugnare att blunda och låtsas som det regnar. Men under de sista åren har attityden börjat förändras och engagemanget i frågan ökar. Inte minst nu när #metoo fått fotfäste och synliggjort maktstrukturer som, när de lyfts fram i rampljuset, ifrågasätts för att nå förändring. #metoo har öppnat det mest förbjudna och möjliggör också för rörelse inom andra nedtystade områden i samhället.

– När vi startade stiftelsen var det många som tyckte att sexualiserat våld mot barn var så svårt, känsligt och så fasansfullt att de varken ville beröra eller beröras av vårt arbete i någon större utsträckning. Och visst är det tungt, fortsätter Ulla. Själen påverkas starkt och går i bitar när barns liv förstörs. Ibland tvivlar även jag på att det ska bli bättre. Men det som händer nu i vårt samhälle visar ändå på ett starkt engagemang för utsatthet och en vilja att förändra destruktiva mönster.Ulla Lemberg har en enorm drivkraft. Något som kan förklaras av hennes egen uppväxt.

– Väldigt ofta får jag frågan om jag själv har varit utsatt för övergrepp eftersom jag vigt mitt vuxna liv åt att porträttera kvinnors och barns utsatthet, världen över. Men så är det inte! Jag är uppvuxen i Malmö i en kärleksfull, varm och trygg miljö präglad av humanistiska ideal. Jag fick lära mig att tro på mig själv och att jag kunde bidra till världen. Den styrkan har jag burit med mig alla år. Och kanske är det just Ulla Lembergs minnen från barndomen som utgör den starkaste drivkraften. Hon har aldrig glömt hur det är att vara barn! Att få växa upp i en miljö där det är tillåtet att tro på sig själv och förverkliga sina drömmar. Det är en erfarenhet hon bär med sig och som borde vara självklar för alla barn i världen.

– Så ser det förstås inte ut men det är något vi alla måste sträva efter. Vi kan inte bara bry oss om våra egna barn. Vi måste kämpa för alla barns rättigheter förmedlar Ulla Lemberg med glöd i rösten. Som vuxna glömmer vi så ofta barnperspektivet, vi nedvärderar och underskattar konsekvent barnen i samhällsutvecklingen och det beror på kulturen vi har odlat historiskt och fortfarande upprätthåller. Vuxna har makt och barn har ingen makt. De är utlämnade i vuxnas händer och därför helt beroende av de beslut vi fattar – för det mesta utan att väga in barnets perspektiv! Vi talar om människors lika värde, men i praktiken behandlar vi människor utifrån helt andra värden och föreställningar. I vår kultur gäller det barn, ungdomar, äldre, kvinnor, och inte minst människor med annan geografisk härkomst än den svenska. Det är sorgligt konstaterar hon.

Ulla Lemberg upptäckte tidigt att hon hade en särskild förmåga och blick för att fånga det som hände runtomkring henne – i bilder. Hon växte upp under en tid där nyhetsrapporteringen skildrade barnen i Biafra och samtidens politiska utveckling påverkade henne starkt. Som tolvåring fick hon sin första kamera och visste redan då att hon skulle bli pressfotograf med hela världen som arbetsfält. En övertygelse som senare skulle förverkligas då hon blev Aftonblades första kvinnliga pressfotograf. Hennes uppdrag var att tillföra nya perspektiv, att skildra världen för läsarna med andra glasögon.

– Aftonbladet hade funnits i 140 år när jag anställdes och fick 30 manliga fotografkollegor. Fram tills dess hade nyhetsrapporteringen och därmed omvärlden skildrats av enbart män. Ganska snart blev skillnaden i synsätt märkbar. Jag valde annorlunda motiv än mina manliga kollegor, de såg oftast inte kvinnor och barn. Fram växte berättelserna om en marginaliserad grupp från världens alla hörn. Berättelser som på ett eller annat sätt berörde flera miljoner människor bara i Sverige. Kvinnor och barn utgör ju i alla fall två tredjedelar av befolkningen i vårt land. Röster som mycket sällan fått utrymme. På sina resor runtom i världen började Ulla Lemberg se beteenden och mönster som skulle komma att påverka och förändra hela hennes tillvaro.

I Chile, Thailand, Kambodja, Filippinerna runt om i Afrika, Rumänien, Moldavien, ja hon kan inte räkna alla länder där hon såg män med små barn, som inte var deras egna, utan män, som köpt barnets kropp för att utsättas för det mest fruktansvärda. En handel som pågick öppet på gatorna där samhället inte satte stopp för det sexualiserade våldet de västerländska männen utövade mot små barn.

– I Chile som jag första gången besökte år 1986 köptes barnens  kroppar för en krona. Som räckte för barnet till att köpa ett lim som kunde döva deras smärta och hunger.I Sverige är det sexualiserade våldet mer dolt, än dom flesta andra länder jag besökt. Men sedan jag grundade Change Attitude så har våldet mot barn genom sexuell grooming ökat lavinartat. Jag ville synliggöra för världen vad som pågick och jag ser det fortfarande som min plikt att använda min förmåga för att fånga kvinnornas och barnens perspektiv. Det är kvinnornas vardagliga slit som bär upp tillvaron världen över, men det uppmärksammas och skildras mycket sällan i media . 

Change Attitude är en reaktion på de mänskliga beteenden som bryter ner och förstör barns möjligheter till ett gott liv. När Ulla Lemberg startade stiftelsen fick hon höra att det aldrig kommer att bli något och att det inte går att förändra.
 
– När jag möter sådana reaktioner triggar det mig på djupet. Det ger mig bränsle att bevisa motsatsen. Jag kommer att fortsätta utveckla detta så länge jag andas, det är det absolut mest viktiga arbete jag någonsin gjort, reflekterar hon. Det är så viktigt att våga lita till sin känsla om rätt och fel, att våga förverkliga sin dröm. Det går inte alltid raka vägen men – men det är bara att fortsätta gå, säger hon beslutsamt.
 
Det är barnen som inspirerar henne att också ta sig an de nya lösningarna och använda ny teknik för att sprida kunskap genom kultur.
 
– För att ändra beteende, behöver människor kunskap. För att kunna utbilda måste vi lyfta de mest obekväma frågorna. Vi kan verkligen påverka genom att berätta och visa. Vårt arbete handlar om att utbilda genom de kulturella uttryck och det utbildningsmaterial som  vi skapar. 
 
Change Attitude har producerat filmer med utbildningsmaterial och handledning för skolan. Detta kan lärare använda för att synliggöra problematiken och diskutera hur de kan agera. Break the Silence är ett sådant exempel, som innehåller fyra korta fiktiva filmer, från Sverige, Indien, Columbia och USA. Till filmerna medföljer ett gedigt utbildningsmaterial. 
 
Nästa steg är edtech som verktyg, och ett metodmaterial att användas för att sprida kunskap. Här har Ulla Lemberg inspirerats av sina barnbarn och deras intresse för spel. Med medel från Sten Olssons stiftelese och tillsammans med högskolan i Skövde utvecklar nu Change Attitude spelet Djurparksgömmet. Det är ett brädspel där fyra barn i åldrarna 8- 10 år spelar, tillsammans med en vuxen, lärare eller pedagog. Spelet bygger på forskarna Tarja Susi och Niklas Torstenssons fleråriga studier av autentiska chattloggar mellan barn och förövare.
 
– Nu finns en spel  prototyp som spelats av barn, och till vår stora glädje så gillar barnen spelet, och vill mycket gärna spela om igen och om igen. Forskningen är baserad på insamlat material från domstols domar där resultatet visar på tydliga lika  mönster hos förövarna. Dessa mönster har legat  till grund för spelets utformning, där barnet lär sig att undvika fällor, som förövare gillrar på nätet i försök att snärja barn.
 
Spelet handlar inte alls om sexualiserat våld mot barn, utan uppmuntrar barnet till konstruktiva beteenden på nätet. Forskarna har också sett att barnens självkänsla stärks när de spelar djurparksgömmet. Ytterligare en positiv effekt av spelet är att det verkar inkluderande. Barn med NPF interagerar i högre grad när det kommer till samspelet med andra. 
 
Just nu söker stiftelsen Change Attitude tillsammans med forskarteamet vid Högskolan i Skövde medel för att färdigställa och distribuera spelet. Djurparksgömmet kommer att vara klart om ca ett år och ska då med tillhörande metodmaterial för läraren finnas tillgängligt på alla skolor runt om i hela Sverige – utan kostnad. 
 
– Detta är kanske ett av de svåraste ämnen att beröra. Men för barn som inte har någon att vända sig till för stöd kan lärare rädda liv och andra vuxna rädda ett barns liv från att bli utsatt för det grymma våldet.  Djurparksgömmet och metodmaterialet  är ett sätt för oss att nå både lärare och barn. Att ge lärarna ett metodmaterial och ett roligt spel till barnen är en fantastisk oslagbar kombination för att inga fler barn ska utsättas för sexualiserat våld på bl.a nätet. Självklart önskar jag att Djurparksgömmet kan spridas runt om i hela världen!

 

Text: Annica Anderson
Bild: Lotta Bergseth
Källa: www.changeattitude.org

Share on Facebook Share
Share on TwitterTweet
Aftonbladet Bryt tystnaden Change Attitude Högskolan i Skövde Ulla Lemberg
FöregåendeSamhällsutveckling: Sveriges första EdTest skapar historiskt möte mellan utbildning och innovation
NästaInnovation: EdTech och värdeskapande metoder förändrar lärandet på djupet

Sök

EdTech4change

Senaste artiklar

  • Innovation: Gamification-gurun Adam Palmquist skapar unikt engagemang för lärande 9 mars, 2018
  • Gamechangers: Peyman Vahedi: Svensk skola genomgår en andra privatisering – i smyg… 23 december, 2017
  • Innovation: EdTech och värdeskapande metoder förändrar lärandet på djupet 23 december, 2017
  • Gamechangers: Change Attitude rustar barnen mot förövare på nätet 21 december, 2017
  • Samhällsutveckling: Sveriges första EdTest skapar historiskt möte mellan utbildning och innovation 4 november, 2017

OM

Edtech4change är en webbtidning där du tar del av berättelser som handlar om möte mellan människor, teknik och de möjligheter vår samtida utveckling ger. Vi ser att många viktiga och avgörande samhällsförändringar sker just dessa möten. Det är där de betydelsefulla historierna finns, de som senare kommer att definiera vår tid.

Senaste artiklar

  • Innovation: Gamification-gurun Adam Palmquist skapar unikt engagemang för lärande 9 mars, 2018
  • Gamechangers: Peyman Vahedi: Svensk skola genomgår en andra privatisering – i smyg… 23 december, 2017
  • Innovation: EdTech och värdeskapande metoder förändrar lärandet på djupet 23 december, 2017

Kontakt

Vad händer i EdTech-sverige?
Kontakta redaktionen och berätta!

annicaATedtech4change.se

Arkiv

  • mars 2018 (1)
  • december 2017 (3)
  • november 2017 (1)
  • oktober 2017 (1)
  • september 2017 (2)
  • juli 2017 (4)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (10)
Copyright ©2017 | Voice4you